SAP S/4HANA-konversio, tai “brownfield” -migraatio, sisältää siirtymisen olemassa olevasta SAP ERP -järjestelmästä SAP S/4HANA:an päivittämällä nykyinen järjestelmä, uuden rakentamisen sijaan. Tämä lähestymistapa säilyttää organisaation SAP-investoinnit, joten se on ihanteellinen yrityksille, joilla on erittäin räätälöityjä ERP-järjestelmiä jotka ovat kehittyneet ajan myötä. Monet organisaatiot, joiden liiketoiminta on pysynyt melko samanlaisena ja jotka ovat olleet tyytyväisiä SAP:iin, valitsevat usein brownfield-vaihtoehdon. Jos liiketoimintamallit ja toiminta ovat muuttuneet rajusti ajan myötä eikä nykyinen käytössä oleva SAP ERP -järjestelmä enää tue riittävästi liiketoimintaa, organisaatiot valitsevat usein Greenfield (uusi toteutus) -lähestymistavan brownfieldin sijaan.

Vaikka brownfieldiä voidaan pitää yksinkertaisempana tai suoraviivaisempana lähestymistapana greenfieldiin verrattuna, brownfield-projekteista voi tulla monimutkaisia, mikä johtuu suurelta osin vanhoista järjestelmäympäristöistä ja historiallisesta datan ylläpidosta. Organisaatioiden on analysoitava olemassa olevia mukautuksia, rajapintoja ja tietorakenteita määrittääkseen, mitkä elementit ovat olennaisia ja säilytettävissä, ja mitkä tulisi yksinkertaistaa tai järjestää uudelleen. Tietojen siirtäminen on yhtä haastavaa, koska on tehtävä päätöksiä siitä, mitä tietoja säilytetään, arkistoidaan tai puhdistetaan. Tämä prosessi on kriittinen tietojen mukauttamiseksi S/4HANA:n vaatimuksiin ja järjestelmän suorituskyvyn optimoimiseksi.

Näistä monimutkaisuuksista huolimatta brownfield-konversiot minimoivat liiketoimintaprosessien häiriöt, helpottavat uusien ratkaisujen käyttöönottoa loppukäyttäjille ja vähentävät käyttöönottoaikaa – ja viime kädessä kustannuksia. Onnistuminen riippuu perusteellisesta suunnittelusta sekä teknisten ja SAP:n määräämien pakollisten toiminnallisten vaatimusten huomioinnista, mikä varmistaa sujuvan ja tehokkaan siirtymisen SAP S/4HANA:an.

SAP S/4HANA brownfield -toteutuksen hallinta tuo mukanaan erityisiä projektinhallintahaasteita ja -mahdollisuuksia. Projektinhallinta keskittyy yleensä tehokkaasti hallitsemaan järjestelmämuutokset, tiedonsiirron sekä sidosryhmien yhdenmukaistamisen, sujuvan siirtymän varmistamiseksi. SAP S/4HANA brownfield -toteutuksen hallinta edellyttää teknistä arviointia, johdon sitouttamista ja huolellista suunnittelua. Keskittymällä ydintavoitteisiin, hallitsemalla tiedonsiirron tehokkaasti sekä ylläpitämällä vahvaa viestintää ja tukea, projektipäälliköt voivat johtaa organisaation sujuvan ja tehokkaan siirtymän läpi, mikä parantaa nykyisiä SAP-investointeja ja luo samalla pohjan tulevalle kasvulle ja innovaatioille.

 

Lessons learned

  • Tekniset arvioinnit – Mahdollisten estäjien, kuten mukautetun koodin tai dataongelmien, varhainen tunnistaminen, jotta saadaan selkeä etenemissuunnitelma ja suunnitelma tarvittavista teknisistä vaiheista sekä perustietojen tarkennuspisteistä.
  • Muutoksenhallinta ja viestintä – Koska konversio on teknisempi menettely kuin koko järjestelmän uudistaminen, kommunikoi tästä varhaisessa vaiheessa odotusten hallitsemiseksi.
  • Sitouta liiketoimintakäyttäjät – Ota käyttäjät mukaan testaamaan järjestelmää testivaiheen alusta alkaen, jotta voit lisätä luottamusta uuteen ympäristöön ja varmistaa, että liiketoimintaprosessi toimii täysin.
  • Tietojen siirtostrategia – Luo perustiedoille kattava suunnitelma, joka sisältää päätökset siitä, mitä tietoja säilytetään, arkistoidaan tai puhdistetaan. Tietojen puhdistuksen ja arkistoinnin tulisi tapahtua ennen S/4HANA-konversioprojektin aloittamista
  • Go-live-harjoitus – 2-4 viikkoa ennen varsinaista konversiota, suorita tuotannon konversion tekniset vaiheet. Prosessin avulla voidaan tunnistaa mahdolliset ongelmat, joita saatat kohdata varsinaisessa konversiossa, ja puuttua niihin etukäteen.

 

Strateginen polku brownfield-toteutuksille: SAP S/4HANA:n hyödyntäminen ja sujuva siirtyminen

Brownfield-toteutukset tarjoavat strategisen polun organisaatioille, jotka haluavat hyödyntää olemassa olevia SAP-investointejaan siirtyessään tulevaisuuden kestävään alustaan, mahdollistaen SAP S/4HANA:n uusien innovatiivisten ominaisuuksien käytön. Nämä hankkeet voivat tuoda lisäarvoa nykyisiin prosesseihin parantamalla suorituskykyä, tietojen saatavuutta ja jatkuvuutta, mutta näiden tulosten saavuttaminen edellyttää hyvin jäsenneltyä lähestymistapaa. Asianmukainen suunnittelu, riskienhallinta ja perusteellinen testaus ovat onnistuneen konversioprojektin peruspilareita, ja tiimien on ymmärrettävä olemassa olevat mukautukset ja tietojen monimutkaisuus sujuvan siirtymisen varmistamiseksi.

Onnistunut brownfield-projekti korostaa liiketoiminnan ja teknisten sidosryhmien yhteisymmärrystä, kiinnittäen erityistä huomiota muutoksenhallintaan ja jatkuvaan viestintään. Selkeiden tavoitteiden asettaminen ja joustavuuden säilyttäminen ongelmien ilmetessä ovat olennaisen tärkeitä projektin laajuuden hallitsemiseksi.

 

– – – –

Blogin kirjoittaja Juha Luukkola on positiivinen, periksiantamaton ja motivoitunut projektipäällikkö, jolla on työhistoriaa kulutustavara-alalta. Hän on SAP-järjestelmien taitaja, joka omaa vahvan ymmärryksen perusliiketoimintamalleista sekä laajan kokemuksen logistiikasta, hankinnasta ja tuotannosta.

 

Jukka Penttinen
CBO – ERP
jukka.penttinen@isletgroup.fi
+358 40 355 1973

 

 

#SAP #ERP #S4HANA #DigitaalinenTransformaatio #Projektinhallinta #PilviERP #Transformaatio #toiminnanohjaus #Brownfield #Conversion

Like what you read? Share this!