SAP S/4HANA on SAP:n seuraavan sukupolven ERP-järjestelmä, joka on suunniteltu toimimaan tehokkaassa SAP HANA -tietokannassa. Se yhdistää edistynyttä analytiikkaa, tekoälypohjaisia ominaisuuksia ja virtaviivaistettuja prosesseja tarjotakseen reaaliaikaista dataa kaikille liiketoiminta-alueille. Se tukee ketterää päätöksentekoa ja parantaa prosessien tehokkuutta, mikä lopulta antaa yrityksille kyvykkyyden vastata muuttuviin markkinaolosuhteisiin ja edistää kestävää kasvua yhä digitaalisemmassa maailmassa. SAP S/4HANA:n käyttöönotto ja omaksuminen organisaatiossa on monimutkainen joukko rakenteellisia ja teknisiä toimintoja, ja voi viedä huomattavan paljon aikaa, ennen kuin organisaatio alkaa hyödyntää ratkaisun uusia ominaisuuksia täysimääräisesti.

Projektinhallinta on avaintekijä SAP S/4HANA:n onnistuneessa käyttöönotossa, koska se tarjoaa rakenteen ja valvonnan tarvittaville toiminnoille, jolloin muu organisaatio voi keskittyä omiin osaamisalueisiinsa. Projektinhallinta myös varmistaa, että kaikki uuden järjestelmän hyödyt toteutuvat.

Juha Luukkola

Senior SAP Project Manager, Islet Group

SAP S/4HANA -toteutusten projektinhallintakehys määrittelee selkeät tavoitteet ja virstanpylväät, hallitsee projektin laajuutta ja koordinoi eri liiketoiminta-alueiden välillä, samalla kun hallitaan riskejä ja varmistetaan, että kaikki tarvittavat resurssit ovat paikallaan. Keskeisiä elementtejä ovat vaiheiden hallinta valmistelusta ja tutkimisesta toteutukseen ja lopulta järjestelmän käyttöönottoon ja käyttämiseen tuottavassa käytössä. Eri vaiheissa on keskeistä seurata aikatauluja ja budjetteja sekä painottaa muutoshallintaa käyttäjien omaksumisen onnistumiseksi. Viime kädessä projektinhallinta kuroo umpeen kuilun strategisten tavoitteiden ja teknisen toteutuksen välillä.

 

SAP S/4HANA-toteutuksen tärkeimmät vaiheet

  1. Tutustu: Ylätasolla projektin laajuuden ja tavoitteiden määrittäminen, ja sidosryhmien sitouttaminen.
  2. Tutki: Yksityiskohtainen projektisuunnitelma, joka sisältää aikataulut, resurssit ja virstanpylväät.
  3. Toteuta: Varsinaisen toteutuksen hallinta, mukaan lukien integraatiot, räätälöinti ja testaus.
  4. Käyttöönotto: Käyttöönoton edistymisen seuranta, riskien hallinta ja laadun varmistus.
  5. Suorita: Käyttöönotto, AMS-luovutus ja tuen siirtyminen.

 

Tehokas projektinhallinta minimoi häiriöt ja maksimoi sijoitustuoton SAP S/4HANA -toteutuksissa

 ERP-projekteissa, oli kyse sitten täysin uuden järjestelmän käyttöönotosta tai olemassa olevan järjestekmän päivittämisestä, on enemmän kyse organisaation nykyisten toimintatapojen muuttamisesta kuin teknologisesta vallankumouksesta. Uusi ja moderni, tulevaisuuden kestävä ratkaisu tarjoaa varmasti enemmän mahdollisuuksia teknologisesta näkökulmasta kuin vanhemmat legacy-järjestelmät, mutta erityisesti toteutusvaiheessa organisaatioiden on oltava valmiita tarkastelemaan kriittisesti omia toimintamallejaan. Vahva projektinhallinta on kriittistä SAP S/4HANA -toteutusten onnistumiselle, koska se luo jäsennellyn kehyksen projektivaiheiden suunnittelulle, toteuttamiselle ja seurannalle. Tehokas johto varmistaa selkeän viestinnän, yhdistää sidosryhmät, vähentää riskejä ja keskittyy projektin tavoitteisiin, mikä auttaa hallitsemaan kustannuksia ja aikatauluja. Asettamalla realistiset odotukset, kohdentamalla resurssit oikea-aikaisesti ja viisaasti ja edistämällä sopeutumiskykyä vastata haasteisiin, vahva projektinhallinta minimoi häiriöt ja parantaa yhteistyötä, tasoittaen tietä sujuvalle siirtymälle ja maksimoiden SAP S/4HANA -toteutusten sijoitustuoton.

 

– – – –

Blogin kirjoittaja Juha Luukkola on positiivinen, periksiantamaton ja motivoitunut projektipäällikkö, jolla on työhistoriaa kulutustavara-alalta. Hän on SAP-järjestelmien taitaja, joka omaa vahvan ymmärryksen perusliiketoimintamalleista sekä laajan kokemuksen logistiikasta, hankinnasta ja tuotannosta.

 

Jukka Penttinen
CBO – Business Transformations
jukka.penttinen@isletgroup.fi
+358 40 355 1973

 

 

#SAP #ERP #S4HANA #DigitaalinenTransformaatio #Projektinhallinta #PilviERP #Transformaatio #toiminnanohjaus

Like what you read? Share this!