Greenfield-toteutus viittaa SAP S/4HANA:n kanssa nollasta aloittamiseen, jossa luodaan täysin uusia liiketoimintaprosesseja ja järjestelmäarkkitehtuuria ilman vanhojen järjestelmien rajoituksia. Toisin kuin Brownfield-projektit, jotka päivittävät olemassa olevia järjestelmiä, Greenfield-toteutukset antavat organisaatioille mahdollisuuden suunnitella ERP-ympäristönsä ja prosessinsa tyhjästä, mikä tarjoaa uuden alun innovoinnille ja optimoinnille.

Yksi Greenfield-lähestymistavan merkittävistä eduista on mahdollisuus suunnitella liiketoimintaprosesseja uudelleen. Organisaatiot voivat ottaa käyttöön alan standardien mukaisia parhaita käytäntöjä ja varmistaa, että prosessit ovat tehokkaita ja vastaavat nykyisiä liiketoiminnan tarpeita. Tämän joustavuuden ansiosta yritykset voivat virtaviivaistaa toimintojaan, poistaa vanhentuneita käytäntöjä ja ottaa käyttöön uusia teknologioita, jotka parantavat suorituskykyä ja ketteryyttä.

Keskeinen periaate Greenfieldin käyttöönotossa on omaksua pilviajattelutapa – ajatteluprosessin muutos, joka korostaa parhaiden käytäntöjen standardiprosessien hyödyntämistä ja järjestelmän ytimen pitämistä mahdollisimman puhtaana. Lähestymistapa minimoi räätälöinnin, jolloin asiakkaat voivat hyötyä jatkuvasta innovaatiosta SAP:n päivityssyklin aikana ja saada myös tulevaa arvoa investoinnilleen. Vaikka monet asiakkaat valitsevat järjestelmälleen pilvikäyttöönoton, pilviajattelutavan omaksuminen on yhtä tärkeää paikallisissa, on-premise projekteissa.

Tehokas projektinhallinta on SAP S/4HANA Greenfield -toteutuksen selkäranka. Toteutukset voivat olla monimutkaisia, mikä vaatii jäsenneltyä projektinhallintaa muutoksenhallinnan sekä teknisten ja organisaatiohaasteiden ratkaisemiseksi.

Greenfield-toteutusten projektinhallinta edellyttää jäsenneltyjen menetelmien, joustavan suunnittelun ja ennakoivan lähestymistavan muutoksenhallintaan. Asettamalla selkeät tavoitteet, ottamalla käyttäjät mukaan, keskittymällä tietojen laatuun ja valmistautumalla jatkuvaan parantamiseen, projektipäälliköt voivat tukea organisaatioita läpi onnistuneen S/4HANA-muutosmatkan.

 

Lessons learned

  • Aloita muutoksenhallinta ajoissa – Liiketoiminnan muutoksessa on kyse enemmän ihmisistä kuin teknisistä näkökohdista. Menestys vaatii jatkuvaa suunnittelua, koulutusta, viestintää ja käyttöönottoa.
  • Laajuuden hallinta – Vältä mukauttamista pysyäksesi lähempänä SAP S/4HANA:n parhaita käytäntöjä ja vältä uusien vaatimusten lisäämistä projektin aikana. Kaikkiin uusiin hankkeisiin olisi sovellettava puhtaan ytimen lähestymistapaa (Clean Core).
  • Perustietojen siirto – Varmista tiedon laatu ja johdonmukaisuus, puhdista vanhat tarpeettomat tiedot ja harjoittele siirtoja testijärjestelmässä odottamattomien ongelmien poistamiseksi ja viivästysten välttämiseksi todelliseen tuotantoympäristöön siirtymisessä.
  • Resurssien hallinta – Yrityskäyttäjien ja keskeisten sidosryhmien oikea-aikainen ja riittävä resursointi on perusta projektin valmistumiselle ajallaan ja budjetissa. Asiakkaan rooli on keskeinen erityisesti uusien tulevaisuuden prosessien suunnittelussa, loppukäyttäjäkoulutusten vetämisessä, master datasta huolehtimisessa sekä ratkaisun testaamisessa, jotta ratkaisu vastaa liiketoiminnan tarpeita.
  • Integraatiot ja raportointi – Tunnista ajoissa tarvittavat integraatiot ja raportointi, jotta voit suunnitella varsinaisen muotoilun ja rakentamisen, jättää riittävästi aikaa perusteelliseen testaukseen sekä varmistaa sujuvan siirtymisen tuotantokäyttöön.

 

Onnistunut Greenfield-toteutus

Greenfield-toteutukset tarjoavat organisaatioille suuria innovaatio- ja muutosmahdollisuuksia, mutta vahva projektinhallinta ja loppukäyttäjien sitoutuminen ovat ratkaisevan tärkeitä menestyksen kannalta. Nämä projektit vaativat huolellista suunnittelua, ketterä pilviajattelutapa on omaksuttava ja käyttäjät osallistettava, jotta uutta järjestelmää voidaan hyödyntää kokonaisuudessaan ja menestyä. Selkeiden tavoitteiden asettaminen jo varhaisessa vaiheessa sekä avoin viestintä kaikkien hankkeen sidosryhmien välillä voi estää projektin hallitsemattomat laaentumisen ja mahdolliset epäyhteneväisyydet. On myös tärkeää korostaa jatkuvaa kehitystyötä järjestelmän käyttöönoton jälkeen, koska se auttaa organisaatioita ajan myötä saamaan SAP S/4HANA:n täydet hyödyt. Tasapainottamalla strategisen projektinhallinnan ja joustavuuden, organisaatiot voivat hyödyntää Greenfield-projektejaan edistääkseen kestävää muutosta ja sopeutumiskykyä kilpailuympäristössä.

 

– – – –

Blogin kirjoittaja Juha Luukkola on positiivinen, periksiantamaton ja motivoitunut projektipäällikkö, jolla on työhistoriaa kulutustavara-alalta. Hän on SAP-järjestelmien taitaja, joka omaa vahvan ymmärryksen perusliiketoimintamalleista sekä laajan kokemuksen logistiikasta, hankinnasta ja tuotannosta.

 

Jukka Penttinen
CBO – ERP
jukka.penttinen@isletgroup.fi
+358 40 355 1973

 

 

#SAP #ERP #S4HANA #DigitaalinenTransformaatio #Projektinhallinta #PilviERP #Transformaatio #toiminnanohjaus #Greenfield #Conversion

Like what you read? Share this!