Aikawa Fiber Technologies (AFT) ja Islet Group ovat aloittaneet yhteistyöprojektin tavoitteenaan uudistaa ja kehittää AFT:n IoT-datan käsittelyä ja raportointia. Isletin tiimi loi AFT:lle modernin data- ja analytiikka-alustan Microsoft Fabricin avulla, sisältäen laitteista saatavan IoT-datan reaaliaikaisen raportoinnin Microsoft Power BI:llä.  

AFT on maailmanlaajuinen varaosien, laitteiden ja ratkaisujen toimittaja, joka palvelee asiakkaita sellu-, paperi-, elintarvike- ja mineraalisektoreilla. IoT:lla tarkoitetaan järjestelmiä, jotka perustuvat teknisten laitteiden suorittamaan automaattiseen tiedonsiirtoon sekä kyseisten laitteiden etäseurantaan ja -ohjaukseen internet-verkon kautta. Oikeanlaisten prosessien avulla tämä tieto saadaan jalostettua helposti hyödynnettävään muotoon, ja tietoverkon avulla automaattinen, reaaliaikainen analytiikka järjestämään valtavaa tietomassaa käyttökelpoisiksi tunnusluvuiksi ja tilannekatsauksiksi.

 

Manuaalisesta raportoinnista skaalautuvaan arkkitehtuuriin

Ennen kehitysprojektia AFT:n raportointi perustui useita manuaalisia vaiheita sekä työkaluja vaativaan prosessiin. Myös ratkaisun skaalautuvuus perustui manuaaliseen työhön.

Isletin toteuttamassa ratkaisussa huomioitiin nykyisten tarpeiden lisäksi mahdolliset tulevaisuuden tarpeet ja laajennettavuus. AFT:n data-alustaa ja raportointia laajennetaan jatkossa vaiheistetusti tuomalla dataa myös muista operatiivisista järjestelmistä.

Arkkitehtuuri toteutettiin alan standardiksi muodostuneilla Lakehouse ja Medallion -malleilla, joita tukee Microsoft Fabric.

Yhteistyömme AFT:n kanssa on ollut erittäin inspiroivaa. Vanhalla tekniikalla toteutettua datan hallintajärjestelmää parannettiin nykyaikaisemmalla ratkaisulla. Uuden data- ja analytiikka-alustan avulla AFT voi nyt hyödyntää IoT-datan potentiaalin täysimääräisesti ja saada reaaliaikaista tietoa, joka auttaa heitä tekemään parempia päätöksiä. Microsoft Fabric -teknologia mahdollisti meille alustan luomisen, joka ei ainoastaan täytä AFT:n nykyisiä tarpeita, vaan on myös laajennettavissa tulevaisuuden tarpeita varten. Tämä antaa AFT:lle mahdollisuuden skaalata ja kehittää toimintaa entistä joustavammin. Olemme iloisia voidessamme tukea AFT:n matkaa kohti datavetoista liiketoimintaa.

Janne Anttila

CBO, Data & analytiikka, Islet Group

Datan transformaatio Microsoft Fabricin avulla

Alustaksi ratkaisulle valikoitui uusi Microsoft Fabric ja raportointiin luonnollisesti Power BI. Lisäksi toteutettiin manuaalisesti syötettävien tietojen ylläpito raporteille upotetuilla PowerApps-visualisoinneilla.

Microsoftin uusi SaaS-pohjainen analytiikka-alusta Microsoft Fabric tarjoaa uudenlaisen alustan data-arkkitehtuurien rakentamista varten. Fabricin Data Engineering -työkuorman Spark Notebookeilla toteutettiin datan transformaatiot eri datakerrosten (bronze, silver, gold) välillä. Datakerrosten datat tallennetaan Lakehouseihin ja linkitykset niiden välille toteutettiin Shorcutien avulla.

Power BI-raporteille upotetuilla Power Apps-sovelluksilla manuaalisesti syötettävät datat tallennetaan Fabric Warehousen tauluihin ja ne liitettiin Lakehouseen myöskin Shortcutin avulla. Shortcutien käytön myötä ei ole tarvetta erikseen siirtää dataa paikasta toiseen esim. Warehousesta Lakehouseen. Power BI -raportit käyttävät Fabricin uutta Direct Lake -yhteyttä, jonka johdosta raporteilla on käytössä aina ajantasainen data, mukaanlukien käyttäjän Power Appsilla syöttämät tiedot. Kaikki data tallennetaan Fabricin OneLakeen ja datan ELT-prosessi sekä sen valvonta on toteutettu Fabricin Data Factorylla.

 

Islet on täyden palvelun toimittaja

Islet Group toimii AFT:n CSP-yhteistyökumppanina (Cloud Solution Partner), mikä tarkoittaa, että Islet toimittaa kaikki tietoalustaan liittyvät Fabric-tilaukset sekä Power Apps ja Power BI -lisenssit. Yhteistyö käsittää tietoalustan, raportoinnin, analytiikan ja low-code sovellusten kehityksen sekä kokonaisratkaisun ylläpidon.

Isletin asiantuntijatiimi on luonut meille modernin ja tehokkaan data- ja analytiikka-alustan, joka mahdollistaa reaaliaikaisen raportoinnin. Isletin rooli yhteistyökumppanina ja innovatiivinen lähestymistapa on ollut ratkaiseva tietoalustan, raportoinnin, analytiikan ja kokonaisratkaisun kehityksessä sekä ylläpidossa. Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhömme Isletin kanssa ja odotamme innolla jatkoa heidän kanssaan.

Timo Koivisto

VP, Technology, AFT

 

– – – –

Aikawa Fiber Technologies Oy on Suomessa toimiva paperin- ja sellunvalmistuksen laitteisiin erikoistunut asiantuntijayritys, joka valmistaa ja toimittaa varaosia ja laitteita massankäsittelyyn, lajittelu- ja jauhatusvaiheisiin sekä paperikoneen lyhyeen kiertoon. Olemme osa globaalia AFT: tä, jolla on valmistusyksiköt Suomen lisäksi Kanadassa, Etelä-Koreassa, Brasiliassa ja Kiinassa sekä myynnin edustus kaikkialla maailmassa. AFT: n omistaa japanilainen Aikawa Iron Works, joka on erikoistunut paperin- ja sellunvalmistuksessa tarvittavien laitteiden valmistamiseen.

 

Tomi Maukonen
Myyntijohtaja, Isletter
tomi.maukonen@isletgroup.fi
+358 50 562 2952

 

 

#data #powerapps #powerBI #microsoft #fabric #dataengineering #AFT #IoT

Like what you read? Share this!